Psykoterapia on terapeutin ja asiakkaan väliseen vuorovaikutukseen perustuva hoitomuoto. Psykoterapiassa käsitellään asiakkaan elämää haittaavia vaikeita kokemuksia ja etsitään ymmärrystä ja ratkaisuja niihin. Psykoterapiasuhteessa kiinnitetään huomiota vuorovaikutteiseen tunnesäätelyyn ja tavoitteena on potilaan itsesäätelytaitojen kehittyminen. Vaikka psykoterapia perustuu vuorovaikutukselle, psykoterapia ei kuitenkaan ole tavallista kaverellista jutustelua vaan sillä on terveydenhuollon kannalta määritellyt tavoitteet. Psykoterapia on hoitomuoto, jolla pyritään poistamaan tai lievittää asiakkaan psyykkisiin häiriöihin liittyvää kärsimystä tai muita elämän ongelmia. Psykoterapiaa voi antaa vain siihen koulutettu psykoterapeutti eikä tätä ammattinimikettä saa käyttää muut kuin psykoterapeutin koulutuksen saaneet. Psykoterapeutin pätevyyden voi tarkistaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran JulkiTerhikki –palvelusta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin: https://julkiterhikki.valvira.fi
Psykoterapiassa käytetään eri viitekehyksiä ja käsitellään asioita eri menetelmien avullla. Viitekehyksien erilaiset lähestymistavat ja menetelmät eivät välttämättä ole toisiaan poissulkevia, vaan usein toisiaan täydentäviä. Käytännössä psykoterapeutit soveltavatkin työssään useita näkökulmia sekä omaa käytännön kokemustaan. On hyvä muistaa, että tiettyä viitekehystä tärkeämpää on psykoterapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus ja sen toimiminen.
Erityisosaamisalueitani ovat: masennus- ja ahdistusoireet, syömishäiriöt, OCD, psykoosisairaudet (nuoret), kaksi-suuntainen mielialahäiriö, uupumus, ylikuormitustilat ja kilpa- ja huippu-urheiluun liittyvät psyykkiset oireet.