Tuskin koskaan yhteiskunnassa on kiinnitetty näin paljon huomiota omaan kehoon ja laihduttamiseen ja samaan aikaan tuskin koskaan on ollut näin paljon ylipainoisia ihmisiä. Syömishäiriötkään ei eivät aiemmin historiassa ole olleet näin yleisiä ja näin monimuotoisia. Paino on paljon muuta kuin vain kehon paino, se on meille aina kokemuksellinen, merkityksillä ja tunteilla latautunut.
Samalla kun syöminen on elämisen elinehto, arkinen asia, siihen liitetään nykyisin vahvasti kontrollin ja hallinnan tarvetta. Painonhallintakin nähdään pitkälti itsehillintää ja kontrollia korostava toimintamallina (“ryhdistäydyn”). Itsensä hyväksymistä ja itsearvostuksen lisäämistä korostavassa painonhallinta-mallissa ajatellaan problematisoituneen syömisen korjaantuvan irtiotolla syömisen rajoittamisesta ja painontarkkailusta. Onko tämäkään riittävä tapa lähestyä painonhallintaa?
Painonhallintaan liittyvät asiat on yleisesti nähty aiemmin naisten “juttuina”, mutta nykyisin näyttää myös miestenkin itsetunto ja miehisyys kietoutuvan painonhallinnan ympärille. Syöminen, paino ja ruuanlaitto ovat aiempaa enemmän esillä tänä päivänä. Uusia ruokaohjelmia ja keittokirjoja tulee nopealla temmolla, kuten myös painonhallintaan ja laihduttamiseen liittyviä ohjelmia. Samalla kun eteen tuodaan syömisyllykkeitä toisensa perään, ihannoidaan hoikkuutta, lihaksikasta ja vähärasvaista kehoa sekä itsekontrollia.
Syömisen ja painonhallinnan takana on paljon, paljon syitä, tunteita ja uskomuksia. Ydinkysymys onkin, miten tunnistan tarvitsevuuteni, miten hyväksyn ja kuuntelen sitä ja miten saada sen vastaamiseen tarvittavat keinot. Omaan kehoon, painoon ja syömiseen liittyy usein yksinäisiä salaisuuksia, syyllisyyttä ja häpeää. Itsen ravitsemisen taidot, itsensä hyväksyminen ja syvällinen itsetuntemus, rakennetaan yhdessä terapeutin kanssa turvallisessa, luottavaisessa ja hyväksyvässä vuorovaikutuksessa ja ilmapiirissä.
Painonhallinta, syömishäiriöt ja urheilijoiden ravitsemus, erityisesti kestävyyslajit, hypnoosin käyttö painonhallinnan tukena.